Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - masło, ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 195.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Przyprawa do chleba
5 min