![Chleb codzienny na zakwasie Chleb codzienny na zakwasie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5cc9d27cb9cbf9eea4e9840ae3d19191/Derivates/b6ea91968b74c1688b733fea4bc4a104bff6f9a0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - masło, ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 195.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Suszony zakwas
24 Std. 10 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30 min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min