Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową

Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową

3.8 6 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 17 godz. 15 min
10 porcji

Składniki

Napój orzechowy
  • orzechów, całych, mieszanych (np. migdałów, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych)
    250 g
  • wody
    1500 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
  • miodu
    40 g
Kruszonka z cytrusów i lawendy
  • białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
    150 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • miodu
    20 g
  • lawendy, świeżej
    1 łyżeczka
    ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy ekologicznej
  • soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
    50 g
Lody
  • śmietanki kokosowej
    250 g
  • jajka
    4
  • gumy guar (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • miodu
    150 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 389 kcal / 1627.6 kJ
Białko 9.3 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 35.6 g
Błonnik 4.4 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 121.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...