Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową
TM6 TM5

Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową

4.0 (5 ocen)

Składniki

Napój orzechowy

  • 250 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdałów, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych)
  • 1500 g wody
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli
  • 40 g miodu

Kruszonka z cytrusów i lawendy

  • 150 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka lawendy, świeżej
    lub ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, ekologicznej
  • 50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

Lody

  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka gumy guar (patrz wskazówka)
    lub 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • 150 g miodu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1627.6 kJ / 389 kcal
Białko
9.3 g
Węglowodany
35.6 g
Tłuszcz
25.7 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Błonnik
4.4 g
Sód
121.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy