Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową

Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową

3.8 6 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 17 godz. 15 min
10 porcji

Składniki

Napój orzechowy
  • 250 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdałów, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych)
  • 1500 g wody
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli
  • 40 g miodu
Kruszonka z cytrusów i lawendy
  • 150 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka lawendy, świeżej
    ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy ekologicznej
  • 50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
Lody
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka gumy guar (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • 150 g miodu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 389 kcal / 1627.6 kJ
Białko 9.3 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 35.6 g
Błonnik 4.4 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 121.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...