
Urządzenia i Akcesoria
Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 17 godz. 15 min
10 porcji
Składniki
Napój orzechowy
-
orzechów, całych, mieszanych (np. migdałów, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych)250 g
-
wody1500 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
miodu40 g
Kruszonka z cytrusów i lawendy
-
białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki150 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
miodu20 g
-
lawendy, świeżej1 łyżeczka
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej
-
skórka otarta z połowy pomarańczy ekologicznej
-
soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego50 g
Lody
-
śmietanki kokosowej250 g
-
jajka4
-
gumy guar (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
miodu150 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
389 kcal /
1627.6 kJ
Białko
9.3 g
Tłuszcz
25.7 g
Węglowodany
35.6 g
Błonnik
4.4 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Sód
121.2 mg