
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Napój orzechowy
- 250 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdałów, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych)
- 1500 g wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta soli
- 40 g miodu
Kruszonka z cytrusów i lawendy
- 150 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g miodu
-
1
łyżeczka lawendy, świeżej
lub ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy - skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej
- skórka otarta z połowy pomarańczy ekologicznej
- 50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
Lody
- 250 g śmietanki kokosowej
- 4 jajka
-
1
łyżeczka gumy guar (patrz wskazówka)
lub 1 łyżeczka gumy ksantanowej - 150 g miodu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 389 kcal / 1627.6 kJ
- Białko
- 9.3 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Sód
- 121.2 mg