
Urządzenia i Akcesoria
Chleb drwala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 24 godz. 30 min
30 kromek
Składniki
-
420 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
200 g mąki żytniej typu 720
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraków cukrowych
-
1 łyżeczka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
-
30 g siemienia lnianego
-
30 g pestek dyni
-
30 g słonecznika łuskanego
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
81.1 kcal /
339.2 kJ
Białko
2.9 g
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
158.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Przyprawa do chleba
5 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb jogurtowy
3 godz.