Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 50 g wody, letniej
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
- 75 g pestek dyni
- 45 g mąki orkiszowej, razowej
- 15 g bułki tartej
- 150 g wody, wrzącej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 210 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 5 g drożdży świeżych
- 10 g miodu
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 200 g mąka orkiszowa, biała, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- ziarna sezamu, do obtoczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 460.7 kJ / 110 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 16.1 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3j 40 menit
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.