Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 50 g wody, letniej
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
- 75 g pestek dyni
- 45 g mąki orkiszowej, razowej
- 15 g bułki tartej
- 150 g wody, wrzącej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 210 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 5 g drożdży świeżych
- 10 g miodu
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 200 g mąka orkiszowa, biała, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- ziarna sezamu, do obtoczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 460.7 kJ / 110 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 16.1 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Pumpernikiel
43 godz.
Szybki chleb orkiszowy
1 Std. 25 Min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h