
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 50 g wody letniej
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
- 75 g pestek dyni
- 45 g mąki orkiszowej, razowej
- 15 g bułki tartej
- 150 g wody wrzącej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 210 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 5 g drożdży świeżych
- 10 g miodu
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 200 g mąka orkiszowa, biała plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki soli
- olej do natłuszczenia
- ziarna sezamu do obtoczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 110 kcal / 460.7 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Węglowodany
- 16.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min