Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
220 g wody
-
160 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g mąki żytniej razowej
-
250 g wody
-
1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g wody
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku10 g cukru
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
186.4 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
362.5 kJ /
86.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
18.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Przyprawa do chleba
5 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min