
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody220 g
-
mąki żytniej razowej160 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
mąki żytniej razowej150 g
-
wody250 g
-
soli1 szczypta
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g
-
wody100 g
-
cukru10 g
-
drożdży świeżych5 g
-
soli2 łyżeczki
-
przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)2 łyżeczki
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
86.6 kcal /
362.5 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
18.1 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
186.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska