Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

4.9 21 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    220 g
  • mąki żytniej razowej
    160 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
  • mąki żytniej razowej
    150 g
  • wody
    250 g
  • soli
    1 szczypta
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • wody
    100 g
  • cukru
    10 g
    10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • drożdży świeżych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 86.6 kcal / 362.5 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 18.1 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 186.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...