
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 160 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
- 150 g mąki żytniej razowej
- 250 g wody
- 1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g wody
-
10
g cukru
lub 10 g ekstraktu słodowego w proszku -
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 362.5 kJ / 86.6 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 186.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28u. 10min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Przyprawa do chleba
5 menit
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h