Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem

Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem

3.8 24 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 porcji

Składniki

  • 230 g mleka
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie
  • 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 30 g białego wina, słodkiego
    30 g soku jabłkowego
  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 150 g rodzynek
    100 g groszków czekoladowych
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 219.2 mg
Białko 9.7 g
Kalorie 1711.1 kJ / 409 kcal
Tłuszcz 16.8 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Węglowodany 57.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...