Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 150 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g maślanki
- 150 g wody
- 250 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu -
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 399.2 kJ / 95.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 195.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb drwala
24h 30min