Chleb na maślance i zakwasie

Chleb na maślance i zakwasie

4.7 43 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    150 g
  • mąki żytniej razowej
    120 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • maślanki
    200 g
  • wody
    150 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    250 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    150 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    100 g
  • ekstraktu słodowego w proszku
    10 g
    10 g miodu
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • soli
    2 łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 95.4 kcal / 399.2 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 1.6 g
Węglowodany 17.8 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 195.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...