Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 150 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g maślanki
- 150 g wody
- 250 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu -
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 399.2 kJ / 95.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 195.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15hod.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Przyprawa do chleba
5min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenny na zakwasie
12sa
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12sa
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min