
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 150 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g maślanki
- 150 g wody
- 250 g mąki żytniej typu 720-1150
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu -
5
g drożdży świeżych pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 95.4 kcal / 399.2 kJ
- Białko
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 195.6 mg