
Urządzenia i Akcesoria
Chleb na maślance i zakwasie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody150 g
-
mąki żytniej razowej120 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
maślanki200 g
-
wody150 g
-
mąki żytniej typu 720-1150250 g
-
mąki orkiszowej, razowej150 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia100 g
-
ekstraktu słodowego w proszku10 g
-
drożdży świeżych pokruszonych5 g
-
przyprawy do chleba (patrz wskazówka)2 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
95.4 kcal /
399.2 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
1.6 g
Węglowodany
17.8 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
195.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min