Urządzenia i Akcesoria
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz.
9 sztuk
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
110 g wody
-
80 g mąki żytniej typu 720-1150
-
5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
-
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
-
¼ łyżeczki kminku
-
¼ łyżeczki nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
-
60 g wody
-
1 szczypta suchych drożdży1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
-
20 g bułki tartej
-
20 g mąki żytniej typu 720-1150
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
260 g wody
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g mąki żytniej typu 720-1150
-
260 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
475.2 mg
Białko
6.7 g
Kalorie
796.7 kJ /
190.4 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
38.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28h 10min