Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 110 g wody
- 80 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- 60 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
lub 1 szczypta suchych drożdży - 20 g bułki tartej
- 20 g mąki żytniej, typu 720-1150
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 260 g wody
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 100 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 260 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 796.7 kJ / 190.4 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 475.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16sa 30 dk
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16sa 30 dk
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenny na zakwasie
12h