
Urządzenia i Akcesoria
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz.
9 sztuk
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody110 g
-
mąki żytniej typu 720-115080 g
-
żytniego zakwasu chlebowego5 - 15 g
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
-
nasion kopru włoskiego, suszonych½ łyżeczki
-
kminku¼ łyżeczki
-
nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych¼ łyżeczki
-
wody60 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
-
bułki tartej20 g
-
mąki żytniej typu 720-115020 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody260 g
-
drożdży świeżych pokruszonych15 g
-
mąki żytniej typu 720-1150100 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia260 g
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
olej do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
190.4 kcal /
796.7 kJ
Białko
6.7 g
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
38.7 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
475.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.