Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 110 g wody
- 80 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- 60 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
lub 1 szczypta suchych drożdży - 20 g bułki tartej
- 20 g mąki żytniej, typu 720-1150
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 260 g wody
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 100 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 260 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 796.7 kJ / 190.4 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 475.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Ziołowa przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb litewski na miodzie
30h
Dyniowy chleb na zakwasie
18h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min