Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
TM6 TM5

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

3.8 (15 ocen)

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)

  • 110 g wody
  • 80 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego

Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)

  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
  • 60 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
    lub 1 szczypta suchych drożdży
  • 20 g bułki tartej
  • 20 g mąki żytniej, typu 720-1150

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 260 g wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 100 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 260 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
796.7 kJ / 190.4 kcal
Białko
6.7 g
Węglowodany
38.7 g
Tłuszcz
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
3.7 g
Sód
475.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy