Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g wątróbki drobiowej, np. z indyka lub kurczaka, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 50 g wiśniówki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
450
g wiśni, mrożonych, bez pestek
lub 450 g wiśni, świeżych, bez pestek - 50 g cukru
- 50 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kromki pieczywa, opiekane (np. chałka), do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1365.9 kJ / 326.5 kcal
- Białko
- 10.7 g
- Węglowodany
- 23.6 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 226.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik arbuzowy
1sa 15 dk
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1sa 15 dk
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 Std.
Sałatka z zielonych pomidorów (TM6)
50 godz.
Francuski brunch
1ωρ. 30 λεπτ.
Jabłka w syropie (do ciast i deserów)
45 λεπτ.
Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem
1ωρ.
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
1ωρ.
Konfitura z dyni
40 λεπτ.
Śródziemnomorskie masło
10min
Ketchup z dojrzałych bananów
40 λεπτ.
Gęś pieczona z jabłkami
5u.