Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g wątróbki drobiowej, np. z indyka lub kurczaka, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 50 g wiśniówki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
450
g wiśni, mrożonych, bez pestek
lub 450 g wiśni, świeżych, bez pestek - 50 g cukru
- 50 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kromki pieczywa, opiekane (np. chałka), do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1365.9 kJ / 326.5 kcal
- Białko
- 10.7 g
- Węglowodany
- 23.6 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 226.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marynowane spiralizowane marchewki (TM6)
30 min
Śródziemnomorskie masło
10 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM6)
50 min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1h 15min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1h 30min
Kawa po meksykańsku (Café de Olla)
30 min
Pigwa pod kruszonką
1 godz. 25 min
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Wolno gotowana w coli szarpana wieprzowina (z osłoną noża miksującego)
6h 30 min
Sernik z Varomy
1 Std. 45 Min
Sernik baskijski
3 Std. 15 Min