
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 19 godz.
28 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
400 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
masło do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
-
230 g wody
-
330 g mąki żytniej typu 720-1150
-
2 łyżeczki soli
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
73.3 kcal /
306.9 kJ
Białko
2.3 g
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
15.8 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
167.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min