Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 19 godz.
28 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
400 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
masło do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
-
230 g wody
-
330 g mąki żytniej typu 720-1150
-
2 łyżeczki soli
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
167.8 mg
Białko
2.3 g
Kalorie
306.9 kJ /
73.3 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
15.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.