Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)

Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)

4.3 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 19 godz.
28 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
  • wody
    170 g
  • mąki żytniej razowej
    170 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    400 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    170 g
  • masło do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
  • wody
    230 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    330 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
    10 g
    10 g miodu
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 73.3 kcal / 306.9 kJ
Białko 2.3 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 15.8 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 167.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...