Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem

Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem

4.7 107 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

Focaccia
  • wody letniej
    380 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej
    620 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • sól gruboziarnista do posypania
Pesto bazyliowe
  • sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
    20 g
    20 g sera grana padano, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • orzeszków piniowych
    20 g
    20 g migdałów, blanszowanych
  • ząbka czosnku
    ½
  • liści bazylii, świeżych (ok. 4 pęczki)
    80 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
    60 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 - 2 szczypty
  • sera mozzarella odsączonego z zalewy, pokrojonego w 5 mm plastry
    300 g
  • pomidory pokrojone w 7 mm plastry
    1 - 2
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 334.3 kcal / 1398.5 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 16.8 g
Węglowodany 34.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 312.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...