Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem

Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem

4.7 108 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

Focaccia
  • 380 g wody letniej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 620 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sól gruboziarnista do posypania
Pesto bazyliowe
  • 20 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
    20 g sera grana padano, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g orzeszków piniowych
    20 g migdałów, blanszowanych
  • ½ ząbka czosnku
  • 80 g liści bazylii, świeżych (ok. 4 pęczki)
  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 1 - 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 300 g sera mozzarella odsączonego z zalewy, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 1 - 2 pomidory pokrojone w 7 mm plastry
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 334.3 kcal / 1398.5 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 16.8 g
Węglowodany 34.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 312.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...