Urządzenia i Akcesoria
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
Focaccia
-
380 g wody letniej
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
620 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
sól gruboziarnista do posypania
Pesto bazyliowe
-
20 g sera grana padano, pokrojonego na 2 cm kawałki20 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
-
20 g migdałów, blanszowanych20 g orzeszków piniowych
-
½ ząbka czosnku
-
80 g liści bazylii, świeżych (ok. 4 pęczki)
-
60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
-
1 - 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
300 g sera mozzarella odsączonego z zalewy, pokrojonego w 5 mm plastry
-
1 - 2 pomidory pokrojone w 7 mm plastry
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
312.3 mg
Białko
11.3 g
Kalorie
1398.5 kJ /
334.3 kcal
Tłuszcz
16.8 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
34.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
1 godz. 45 min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Chlebki z grilla
1 godz. 35 min
Focaccia
2 godz. 50 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Focaccia z figami i rozmarynem
2 godz.
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min
Proziaki z masłem czosnkowym
25 min