Wersje kompatybilne
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Focaccia
- 380 g wody, letniej
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 620 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- sól gruboziarnista, do posypania
Pesto bazyliowe
-
20
g sera parmezan, pokrojonego na 2 cm kawałki
lub 20 g sera grana padano, pokrojonego na 2 cm kawałki -
20
g orzeszków piniowych
lub 20 g migdałów, blanszowanych - ½ ząbka czosnku
- 80 g liści bazylii, świeżych (ok. 4 pęczki)
- 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 1 - 2 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 300 g sera mozzarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego w 5 mm plastry
- 1 - 2 pomidory, pokrojone w 7 mm plastry
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1398.5 kJ / 334.3 kcal
- Białko
- 11.3 g
- Węglowodany
- 34.2 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 312.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnista focaccia z papryką i cebulą (TM5)
3 Std. 20 Min
Kanapki z rumienionymi warzywami i krewetkami
40 min
Włoskie grissini
2h
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2 Std. 50 Min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
2 godz. 25 min
Chrupiąca focaccia
2 Std. 10 Min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2h
Szybka pizza neapolitańska
50min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
25min
Focaccia
2 Std. 50 Min