
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 300 - 350 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
80
g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
lub 80 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół - 150 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, rozmiar L (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
- 120 g wody
- 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 165 kcal / 689 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 164 mg