Czarna focaccia
TM6 TM5

Czarna focaccia

4.0 (16 ocen)

Składniki

  • 450 g mąki pszennej, typu 00 lub 450
  • 340 g wody, letniej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i 2 łyżki do polania
  • 1 - 2 opakowania atramentu z kałamarnicy, płynnego (4-8 g, patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 - 20 pomidorków cherry, czarnych, przekrojonych na pół
  • 2 - 3 łyżki czarnych oliwek, bez pestek, w całości lub przekrojonych na pół
  • ziarna sezamu, czarnego, do posypania
  • sól gruboziarnista, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2245.1 kJ / 536.6 kcal
Białko
14.1 g
Węglowodany
89.2 g
Tłuszcz
13.2 g
Tłuszcz nasycony
2.1 g
Błonnik
4.7 g
Sód
624.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy