
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g wody letniej
- 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
- 150 g rukoli
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 150 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
- 1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 - 12 łyżek hummusu (120-240 g, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 415 kcal / 1736.2 kJ
- Białko
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 56 g
- Błonnik
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Sód
- 719 mg