Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 sztuk
Składniki
-
150 g wody letniej
-
200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
-
150 g rukoli
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
-
150 g pomidora pokrojonego na kawałki
-
100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
-
1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
6 - 12 łyżek hummusu (120-240 g, patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
719 mg
Białko
13.6 g
Kalorie
1736.2 kJ /
415 kcal
Tłuszcz
18 g
Błonnik
11.1 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Węglowodany
56 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ SEZONOWO - WIOSNA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6, TM7)
40min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40min
Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami
4h 25min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1h 40min
Wrapy z hummusem i warzywami
1h
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min
Pity z marynowanym kurczakiem
3h 45min
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2h
Burgery z łososia w domowej bułce z sałatką Colesław
3h 20min
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1h 10min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2h 20min