Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem

Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem

4.7 161 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 sztuk

Składniki

  • 150 g wody letniej
  • 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 5 g drożdży świeżych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
  • 150 g rukoli
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 150 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 6 - 12 łyżek hummusu (120-240 g, patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 415 kcal / 1736.2 kJ
Białko 13.6 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 56 g
Błonnik 11.1 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Sód 719 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...