Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ryżu basmati
- 1200 g wody
- 25 g oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżeczka soli
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w paski (7 x 3,5 cm)
- 30 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 3 cebule dymki, tylko biała część, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 marchewka, pokrojona w słupki (ok. 3 mm x 5 cm)
- 400 - 500 g kimchi, z zalewą (patrz wskazówka)
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- ziarna sezamu, do dekoracji
- sos sambal oelek, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2430.3 kJ / 578.6 kcal
- Białko
- 47.4 g
- Węglowodany
- 72.8 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 1542.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak po koreańsku
30 min
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Pad Thai z kurczakiem
30 min
Nasi Goreng z kurczakiem
1hod. 30min
Boczek z kimchi
35 min
Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze
40 min
Tajskie curry z kurczaka z ryżem
40 min
Bowl z ryżem i łososiem
50 min
Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
1hod. 10min
Bibimbap burrito
45 min
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2 godz. 20 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min