
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ryżu basmati
- 1200 g wody
- 25 g oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżeczka soli
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 3,5 cm)
- 30 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 3 cebule dymki tylko biała część, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 marchewka pokrojona w słupki (ok. 3 mm x 5 cm)
- 400 - 500 g kimchi z zalewą (patrz wskazówka)
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- ziarna sezamu do dekoracji
- sos sambal oelek do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 578.6 kcal / 2430.3 kJ
- Białko
- 47.4 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Węglowodany
- 72.8 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 1542.7 mg