![Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0A0C7011-96C0-4F72-8225-50EFA86A5421/Derivates/4b3bf257-3be9-4ef2-afc4-66da15628444.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
-
250
g kaszy jęczmiennej, grubej
lub 250 g kaszy jęczmiennej, średniej - 15 g oleju
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g rzodkiewek, pokrojonych w 2 mm plastry lub półplastry
- 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 150 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
- 100 g ogórka, nieobranego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 50 - 100 g sera feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 150 - 200 g jogurtu naturalnego, gęstego
- 10 g musztardy
- 10 g miodu
- 10 - 15 g octu jabłkowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1118.5 kJ / 267.2 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 773.8 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką
55min
Sałatka z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli
35 Min
Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)
30 Min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40 Min
Kolorowa sałatka warstwowa
1 Std.
Sałatka z kaszą orkiszową w stylu greckim
45 Min
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55min
Sałatka z kurczakiem i jajkiem
1 Std. 15 Min
Sałatka "Abecadło"
30 Min
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
15min
Sałatka curry
25 Min
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 Min