
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
500 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
250 g kaszy jęczmiennej grubej
-
15 g oleju
-
50 - 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
-
1 pęczek szczypiorku, świeżego drobno posiekany
-
100 g rzodkiewek pokrojonych w 2 mm plastry lub półplastry
-
150 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
-
100 g ogórka nieobranego, pokrojonego w 1 cm kostkę
-
140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
150 - 200 g jogurtu naturalnego gęstego
-
10 g musztardy
-
10 g miodu
-
10 - 15 g octu jabłkowego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
267.2 kcal /
1118.5 kJ
Białko
9.2 g
Tłuszcz
7.2 g
Węglowodany
43.5 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Sód
773.8 mg