![Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E64F6844-B412-404C-8584-D0E8A8B22FFF/Derivates/795b8c99-a77f-445c-9a0c-68b01fc1b1f6.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ pęczka kolendry, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 50 - 100 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 100 g oliwy z oliwek
-
2
łyżeczki miodu
lub 2 łyżeczki syropu z agawy - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 4 piersi z kurczaka, bez skóry, o grubości 2,5 cm (patrz wskazówka)
- 500 g różyczek kalafiora
- 300 g wody
- olej, do natłuszczenia
- 1 limonka, pokrojona na kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2101.5 kJ / 502.3 kcal
- Białko
- 41.8 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 703.2 mg