
Urządzenia i Akcesoria
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji½ pęczka
-
ząbki czosnku2
-
papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki½ - 1
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)50 - 100 g
-
oliwy z oliwek100 g
-
miodu2 łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego¼ łyżeczki
-
piersi z kurczaka, bez skóry o grubości 2,5 cm (patrz wskazówka)4
-
różyczek kalafiora500 g
-
wody300 g
-
olej do natłuszczenia
-
limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
502.3 kcal /
2101.5 kJ
Białko
41.8 g
Tłuszcz
30.6 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Sód
703.2 mg