Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem

Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem

3.8 119 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • ½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 50 - 100 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 4 piersi z kurczaka, bez skóry o grubości 2,5 cm (patrz wskazówka)
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 300 g wody
  • olej do natłuszczenia
  • 1 limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 703.2 mg
Białko 41.8 g
Kalorie 2101.5 kJ / 502.3 kcal
Tłuszcz 30.6 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Węglowodany 18 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...