Urządzenia i Akcesoria
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
2 ząbki czosnku
-
½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
50 - 100 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
100 g oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki syropu z agawy2 łyżeczki miodu
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
4 piersi z kurczaka, bez skóry o grubości 2,5 cm (patrz wskazówka)
-
500 g różyczek kalafiora
-
300 g wody
-
olej do natłuszczenia
-
1 limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
703.2 mg
Białko
41.8 g
Kalorie
2101.5 kJ /
502.3 kcal
Tłuszcz
30.6 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
18 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM6, TM7)
30min
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
1h 20min
Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
40min
Dal z kurczakiem i szpinakiem
40min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13h 20min
Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
1h 40min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40min
Kurczak curry z „ryżem” z kalafiora
25min
Kurczak w sosie orzechowym z makaronem
40min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1h 5min