Urządzenia i Akcesoria
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
2 ząbki czosnku
-
½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
50 - 100 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
100 g oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki syropu z agawy2 łyżeczki miodu
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
4 piersi z kurczaka, bez skóry o grubości 2,5 cm (patrz wskazówka)
-
500 g różyczek kalafiora
-
300 g wody
-
olej do natłuszczenia
-
1 limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
703.2 mg
Białko
41.8 g
Kalorie
2101.5 kJ /
502.3 kcal
Tłuszcz
30.6 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
18 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
40 min
Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
1 godz. 40 min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
1 godz. 50 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Fitness bowl z brązowym ryżem, fasolką szparagową, kurczakiem i ciepłą salsą pomidorową
1 godz.
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min