Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM5)
TM5 TM6

Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM5)

4.6 (47 ocen)

Składniki

  • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 600 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 15 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 250 g wody
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2158 kJ / 515.8 kcal
Białko
39.1 g
Węglowodany
16.9 g
Tłuszcz
32.3 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Błonnik
3 g
Sód
1042.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy