
Urządzenia i Akcesoria
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
mąki pszennej140 g
-
soli½ łyżeczki
-
jajko, rozmiar L1
-
masła zmrożonego, pokrojonego w 2 cm kostkę70 g
-
pulpy migdałowej pozostałej po produkcji domowego mleka migdałowego (patrz wskazówka)115 g
-
zimnej wody2 - 3 łyżki
Pieczone pomidory
-
mięsistych pomidorów całych, np. gruszkowych, śliwkowych, Lima (ok. 450 g)4 - 5
-
oliwy z oliwek1 łyżka
-
soli¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Nadzienie serowe
-
sera ricotta podzielonego na kawałki170 g
-
oliwy z oliwek25 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 - 15 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek1 łyżeczka
-
mieszanych ziół, suszonych np. tymianku, rozmarynu, koperku2 łyżeczki
-
czosnku, granulowanego½ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Wykonanie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
mieszane ziarna np. słonecznika, sezamu, do posypania
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
-
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) przekrojone na pół, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
221 kcal /
925 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
15 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
348 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZERO WASTE
11 Przepisów
Polska
Polska