Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami

Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami

4.6 15 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej
    140 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • jajko, rozmiar L
    1
  • masła zmrożonego, pokrojonego w 2 cm kostkę
    70 g
  • pulpy migdałowej pozostałej po produkcji domowego mleka migdałowego (patrz wskazówka)
    115 g
  • zimnej wody
    2 - 3 łyżki
Pieczone pomidory
  • mięsistych pomidorów całych, np. gruszkowych, śliwkowych, Lima (ok. 450 g)
    4 - 5
    15 - 20 pomidorków koktajlowych, różnokolorowych
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Nadzienie serowe
  • sera ricotta podzielonego na kawałki
    170 g
    170 g sera koziego, typu rolada, podzielonego na kawałki
  • oliwy z oliwek
    25 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 15 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • mieszanych ziół, suszonych np. tymianku, rozmarynu, koperku
    2 łyżeczki
  • czosnku, granulowanego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Wykonanie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • mieszane ziarna np. słonecznika, sezamu, do posypania
  • liście bazylii, świeże do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) przekrojone na pół, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 221 kcal / 925 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 15 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Sód 348 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...