Urządzenia i Akcesoria
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
140 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko, rozmiar L
-
70 g masła zmrożonego, pokrojonego w 2 cm kostkę
-
115 g pulpy migdałowej pozostałej po produkcji domowego mleka migdałowego (patrz wskazówka)
-
2 - 3 łyżki zimnej wody
Pieczone pomidory
-
15 - 20 pomidorków koktajlowych, różnokolorowych4 - 5 mięsistych pomidorów całych, np. gruszkowych, śliwkowych, Lima (ok. 450 g)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie serowe
-
170 g sera koziego, typu rolada, podzielonego na kawałki170 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. tymianku, rozmarynu, koperku
-
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wykonanie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
mieszane ziarna np. słonecznika, sezamu, do posypania
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
-
włoski pomidor koktajlowy (opcjonalnie) przekrojone na pół, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
348 mg
Białko
10 g
Kalorie
925 kJ /
221 kcal
Tłuszcz
14 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Węglowodany
15 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZERO WASTE
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM6, TM7)
1h 10min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6, TM7)
1h 15min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2h 45min
Tarta ratatouille (TM6, TM7)
1h 30min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55min
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
1h 50min
Bułeczki bao z duszonym boczkiem i sałatką z czerwonej kapusty i orzeszków (Gua Bao)
1h 20min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20h
Pissaladière - francuska pizza
1h 20min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1h 30min