
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
130
g pasternaku w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
lub 130 g korzeni pietruszki w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół - 130 g batata pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos koperkowo-pietruszkowy
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265.7 kcal / 1111.5 kJ
- Białko
- 7.6 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Węglowodany
- 31.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Sód
- 978.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Dyniowe ragout z ryżem
45 min
Serowo-warzywny spód do pizzy
45 min
Tureckie delicje (Lokum)
26 godz. 50 min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1 godz. 30 min
Wrapy z hummusem i warzywami
1 godz.
Semifredo z kawą zbożową
7 godz.
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
1 godz. 10 min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 godz.
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min