Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 czerwone buraki, takiej samej wielkości (razem ok. 500 g)
- 2 - 3 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 200 g batata, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 150 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 300 g różyczek brokułu
-
25
g oleju z orzechów włoskich
lub 25 g oliwy z oliwek -
50
g czerwonego wina
lub 50 g wody - 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, posiekanych
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 opakowania ciasta francuskiego, wegańskiego (ok. 275 g każde)
- napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2535.2 kJ / 605.9 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 56.5 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 1017.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1 godz.
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
1 godz. 20 min
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Wegetariańskie hot dogi ze szparagami
40 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24u. 15min
Żurek wegański
35 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35 min
Różowe pierogi z kozim serem i ziemniakami
1h 30min