Buraki à la Wellington
TM6 TM5

Buraki à la Wellington

4.0 (8 ocen)

Składniki

  • 4 czerwone buraki, takiej samej wielkości (razem ok. 500 g)
  • 2 - 3 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 200 g batata, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 150 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 300 g różyczek brokułu
  • 25 g oleju z orzechów włoskich
    lub 25 g oliwy z oliwek
  • 50 g czerwonego wina
    lub 50 g wody
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, posiekanych
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego, wegańskiego (ok. 275 g każde)
  • napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2535.2 kJ / 605.9 kcal
Białko
11.5 g
Węglowodany
56.5 g
Tłuszcz
38.7 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Błonnik
6.5 g
Sód
1017.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy