Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy

Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy

3.5 6 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Gulasz z żółtej soczewicy
  • żółtej soczewicy, suszonej
    120 g
  • marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
    200 g
  • korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
    150 g
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
    50 g
    50 g daktyli, suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    1
  • ząbki czosnku
    3
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
    1 łyżka
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (1 puszka), zalewę zachować
    240 - 280 g
  • pomidora pokrojonego na kawałki
    100 - 120 g
  • jarmużu tylko liście, bez twardych części, pokrojonego na kawałki
    60 g
    50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • wody
    600 g
  • mleczka kokosowego
    450 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Wegański mus czekoladowy
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na kawałki
    120 g
  • daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
    80 g
    80 g daktyli, suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
  • oleju kokosowego
    50 g
Sałatka warzywna
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    60 g
    60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • zielonego groszku, konserwowego odsączonego
    150 g
  • kaparów, konserwowych odsączonych
    25 g
  • majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
    60 - 80 g
  • musztardy Dijon
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 976.8 kcal / 4086.7 kJ
Białko 27.8 g
Tłuszcz 60.5 g
Węglowodany 108.5 g
Błonnik 28.5 g
Tłuszcz nasycony 37 g
Sód 1103.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...