
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa
-
150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
200 g dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki liści tymianku, świeżych
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 puszka białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280 g)
Kuskus i sos tahini
-
120 g kaszy kuskus
-
240 g wody
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 ząbek czosnku
-
40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
50 g jogurtu naturalnego
-
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 g oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka miodu, płynnego
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
427.9 kcal /
1790.3 kJ
Białko
10.4 g
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
45.6 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Sód
493 mg