Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa
-
150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
200 g dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego2 łyżki liści tymianku, świeżych
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 puszka białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280 g)
Kuskus i sos tahini
-
120 g kaszy kuskus
-
240 g wody
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 ząbek czosnku
-
40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
50 g jogurtu naturalnego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 g oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka syropu z agawy1 łyżeczka miodu, płynnego
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
493 mg
Białko
10.4 g
Kalorie
1790.3 kJ /
427.9 kcal
Tłuszcz
24.2 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Węglowodany
45.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Pęczotto z bobem i cukinią
1 godz.
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 min
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
1 godz.
Wegański pad thai z tofu
45 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu
1 godz.
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min