
Wersje kompatybilne
Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tarta warzywna
- 150 g ciecierzycy, suszonej
-
60
g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 60 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia - 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 1,5 cm)
- 170 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 240 - 260 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
Sałatka
- 50 g ziaren sezamu
- 1 pomarańcza ekologiczna, mała
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 40 g syropu z agawy
- 40 g octu balsamicznego
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 100 g roszponki
- 150 g rukoli
- 200 g rzodkiewek pokrojonych w 1-2 mm plastry
- 300 g jabłek kwaśnych, np. Granny Smith, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 675.8 kcal / 2827.3 kJ
- Białko
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Węglowodany
- 62.5 g
- Błonnik
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 986 mg