Wersje kompatybilne
Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tarta warzywna
- 150 g ciecierzycy, suszonej
-
60
g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 60 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia - 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 1,5 cm)
- 170 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 240 - 260 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
Sałatka
- 50 g ziaren sezamu
- 1 pomarańcza, ekologiczna, mała
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 40 g syropu z agawy
- 40 g octu balsamicznego
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 100 g roszponki
- 150 g rukoli
- 200 g rzodkiewek, pokrojonych w 1-2 mm plastry
- 300 g jabłek, kwaśnych, np. Granny Smith, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2827.3 kJ / 675.8 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 62.5 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 12.5 g
- Sód
- 986 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1h
Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy
45 min
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)
1h 15min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Tofucznica
30 min