Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
TM6

Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką

3.7 (17 ocen)

Składniki

Tarta warzywna

  • 150 g ciecierzycy, suszonej
  • 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    lub 60 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 1,5 cm)
  • 170 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 240 - 260 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście

Sałatka

  • 50 g ziaren sezamu
  • 1 pomarańcza, ekologiczna, mała
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 40 g syropu z agawy
  • 40 g octu balsamicznego
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g roszponki
  • 150 g rukoli
  • 200 g rzodkiewek, pokrojonych w 1-2 mm plastry
  • 300 g jabłek, kwaśnych, np. Granny Smith, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2827.3 kJ / 675.8 kcal
Białko
13.3 g
Węglowodany
62.5 g
Tłuszcz
44.3 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Błonnik
12.5 g
Sód
986 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy