![Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/fc5e6e50-1264-4cd9-be19-8121b8da6399/Derivates/671e35c7-69f0-4e4c-b8ab-4d67009374ab.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g ciecierzycy, suszonej
- woda, do namoczenia
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 60 g natki pietruszki, świeżej, liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 pęczki)
- 60 g kolendry, świeżej, liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 344.5 kJ / 82.3 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 83.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
45 Min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 分钟
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 Std. 20 Min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 Std. 30 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 Std. 30 Min
Meksykańska pasta z fasoli
20 Min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 Min
Egipska pasta z bobu i pomidorów (ful)
40 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 分钟
Hummus z domowym tahini
25min