Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g ciecierzycy, suszonej
- woda, do namoczenia
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 60 g natki pietruszki, świeżej, liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 pęczki)
- 60 g kolendry, świeżej, liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 344.5 kJ / 82.3 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 83.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Falafele z bobu i cieciorki
50min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1óra 35p
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1óra 40p
Wegański majonez
15min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min
Seitan
1 godz. 45 min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 Std. 20 Min
Korma z pieczonymi warzywami, ryżem i marynowaną cebulą; Chlebki naan z oliwą czosnkową
2h
Burgery z buraka
3h 25min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min