
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 - 40 g wody zimnej
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 2 pęczki botwiny w całości (ok. 350 g każdy)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 20 g wody
-
170 - 200
g sera typu feta pokruszonego
lub 170 - 200 g sera koziego twarogowego, pokruszonego - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 340.6 kcal / 1426.1 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Węglowodany
- 25.1 g
- Błonnik
- 2.8 g