Urządzenia i Akcesoria
Tarta z botwinką i serem feta
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
30 - 40 g wody zimnej
-
1 płaska łyżeczka soli
Farsz
-
2 pęczki botwiny w całości (ok. 350 g każdy)
-
2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
20 g wody
-
170 - 200 g sera koziego, twarogowego, pokruszonego170 - 200 g sera typu feta pokruszonego
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
3 jajka
-
¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
koperek, świeży do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
11 g
Kalorie
1426.1 kJ /
340.6 kcal
Tłuszcz
23.1 g
Błonnik
2.8 g
Węglowodany
25.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 godz.
Quiche ze szparagami
1 godz. 35 min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 godz.
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 godz.
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
1 godz. 45 min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1 godz. 45 min
Rabarbar pod kruszonką
55 min
Tarta tatin z warzywami korzeniowymi
2 godz. 10 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 45 min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 godz. 30 min
Tarta z dynią
1 godz. 40 min