Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 - 40 g wody, zimnej
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 2 pęczki botwiny, w całości (ok. 350 g każdy)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 20 g wody
-
170 - 200
g sera typu feta, pokruszonego
lub 170 - 200 g sera koziego, twarogowego, pokruszonego - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1426.1 kJ / 340.6 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 25.1 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1h 40min
Frittata z bobem i młodymi ziemniakami
1 godz. 10 min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1h
Tarta tatin z warzywami korzeniowymi
2 godz. 10 min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1 godz. 45 min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3h
Tarta wegetariańska
1 godz. 10 min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1h
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2h 30min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1h 40min
Tarta z dynią
1h 40min