Tarta z botwinką i serem feta
TM5 TM6

Tarta z botwinką i serem feta

4.5 (91 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 - 40 g wody, zimnej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 2 pęczki botwiny, w całości (ok. 350 g każdy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 20 g wody
  • 170 - 200 g sera typu feta, pokruszonego
    lub 170 - 200 g sera koziego, twarogowego, pokruszonego
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1426.1 kJ / 340.6 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
25.1 g
Tłuszcz
23.1 g
Błonnik
2.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie