Wersje kompatybilne
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata do tofu
- 40 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 450 g tofu, średnio twardego, naturalnego, odsączonego, pokrojonego na kawałki (1,5 x 4 cm) (patrz wskazówka)
Pesto pietruszkowo-nerkowcowe
- 2 ząbki czosnku
- 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 90 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych, uprzednio namoczonych przez 1 godz., odsączonych
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 - 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Bulgur i tofu nuggetsy
- 160 - 170 g migdałów, ze skórką
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 110 g kaszy bulgur
- mąka pszenna, ilość do obtoczenia tofu
- 1 jajko, roztrzepane, do obtoczenia tofu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2187.6 kJ / 522.5 kcal
- Białko
- 22.9 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Błonnik
- 5.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 Std. 30 Min
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1 Std. 30 Min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Pesto sezamowe
10 min.
Tarta orzechowa z kremem z nerkowców
6 Std. 55 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min
Placek z hummusem z cieciorki
20min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1h 10min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 Std.
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min