Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

4.4 39 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Bulion warzywny
  • cebula (ok. 70 g)
    1
  • marchewki (ok. 170 g), pokrojone na kawałki
    2
  • korzenie pietruszki (ok. 110 g), pokrojone na kawałki
    2
  • korzenia selera (ok. 130 g), pokrojonego na kawałki
    ½
  • por (ok. 100 g), pokrojony na kawałki
    1
  • ząbek czosnku
    1
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • ziaren pieprzu czarnego
    6
  • wody
    1000 g
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
Krem z topinamburu
  • białej cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • oleju rzepakowego
    15 g
  • topinamburu pokrojonego na 3 cm kawałki
    700 g
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    150 g
  • mleka
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • białego octu winnego
    5 - 10 g
  • soli
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 507.4 kcal / 2123.1 kJ
Białko 8.1 g
Tłuszcz 30.8 g
Węglowodany 54.9 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 388 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...