Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

4.4 40 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Bulion warzywny
  • 1 cebula (ok. 70 g)
  • 2 marchewki (ok. 170 g), pokrojone na kawałki
  • 2 korzenie pietruszki (ok. 110 g), pokrojone na kawałki
  • ½ korzenia selera (ok. 130 g), pokrojonego na kawałki
  • 1 por (ok. 100 g), pokrojony na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1000 g wody
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
Krem z topinamburu
  • 100 g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 700 g topinamburu pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 5 - 10 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 388 mg
Białko 8.1 g
Kalorie 2123.1 kJ / 507.4 kcal
Tłuszcz 30.8 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Węglowodany 54.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...