Urządzenia i Akcesoria
Bliny z paprykowym ragout
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Bliny
-
100 g kaszy gryczanej, niepalonej
-
200 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
¼ łyżeczki cukru
-
40 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Paprykowe ragout
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 1 x 4 cm)
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
50 g wody
-
½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej1 - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania (ok. 100 g)crème fraîche, min. 30% tłuszczu do podania (ok. 100 g, patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10 g
Kalorie
1562 kJ /
373 kcal
Tłuszcz
22 g
Błonnik
3.8 g
Węglowodany
33 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PLACKI I NALEŚNIKI CZ. II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Czarna focaccia
2 godz. 40 min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1 godz.
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2 godz.
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1 godz.
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 godz. 55 min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
1 godz. 50 min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Kotleciki z marchewki
1 godz. 20 min