
Urządzenia i Akcesoria
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 14 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
Pieczone falafele
-
ciecierzycy, suszonej250 g
-
wody plus opcjonalnie 1-2 łyżki do masy2000 g
-
soli2 łyżeczki
-
sody oczyszczonej1 łyżeczka
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół150 g
-
ząbki czosnku3 - 4
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście10 g
-
kolendry, świeżej tylko liście5 - 10 g
-
kminu rzymskiego, mielonego2 łyżeczki
-
chili, mielonego½ łyżeczki
-
kolendry, mielonej½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Sos jogurtowy z koperkiem
-
koperku, świeżego tylko liście5 - 10 g
-
jogurtu naturalnego400 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
miodu płynnego1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
Pieczenie falafeli
-
oliwa z oliwek do posmarowania blachy i falafeli
-
woda do zwilżenia dłoni
Wartości odżywcze na 4 porcje
Kalorie
1390 kcal /
5820 kJ
Białko
73 g
Tłuszcz
34 g
Węglowodany
216 g
Błonnik
36 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
4995 mg