Urządzenia i Akcesoria
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 14 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
Pieczone falafele
-
250 g ciecierzycy, suszonej
-
2000 g wody plus opcjonalnie 1-2 łyżki do masy
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 - 10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos jogurtowy z koperkiem
-
5 - 10 g koperku, świeżego tylko liście
-
400 g jogurtu naturalnego
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka syropu z agawy1 łyżeczka miodu płynnego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Pieczenie falafeli
-
oliwa z oliwek do posmarowania blachy i falafeli
-
woda do zwilżenia dłoni
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 4 porcje
Sód
4995 mg
Białko
73 g
Kalorie
5820 kJ /
1390 kcal
Tłuszcz
34 g
Błonnik
36 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
216 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
1 godz. 45 min
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 godz. 30 min
Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
1 godz.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1 godz.
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 godz. 20 min
Wegańskie aïoli
5 godz. 10 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min