Burgery z buraka

Burgery z buraka

3.9 41 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 25 min
12 porcji

Składniki

Bułki
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500 g
  • mleka
    100 g
  • wody
    600 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
  • cukru
    30 g
  • jajka
    2
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    80 g
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
Burgery z buraka
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
    10 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    70 g
  • ząbki czosnku
    4
  • czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    370 g
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
    260 g
  • mąki gryczanej (patrz wskazówka)
    80 g
  • siemienia lnianego brązowego
    30 g
  • pestek dyni
    20 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • jajko roztrzepane
    1
  • ziaren sezamu, białego
    2 łyżki
Sos jogurtowy
  • ząbek czosnku
    ½ - 1
  • jogurtu naturalnego gęstego
    200 - 250 g
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    1 łyżka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ⅛ - ¼ łyżeczki
  • liści sałaty
    12

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360.3 kcal / 1508.3 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 12.8 g
Węglowodany 50.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 333.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...