
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z buraka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
Bułki
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu500 g
-
mleka100 g
-
wody600 g
-
drożdży świeżych pokruszonych15 g
-
cukru30 g
-
jajka2
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki80 g
-
soli½ - 1 łyżeczka
Burgery z buraka
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru10 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki70 g
-
ząbki czosnku4
-
czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)370 g
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy260 g
-
mąki gryczanej (patrz wskazówka)80 g
-
siemienia lnianego brązowego30 g
-
pestek dyni20 g
-
kminu rzymskiego, mielonego2 łyżeczki
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
jajko roztrzepane1
-
ziaren sezamu, białego2 łyżki
Sos jogurtowy
-
ząbek czosnku½ - 1
-
jogurtu naturalnego gęstego200 - 250 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)1 łyżka
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego⅛ - ¼ łyżeczki
-
liści sałaty12
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
360.3 kcal /
1508.3 kJ
Białko
11.9 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
50.3 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Sód
333.7 mg