Urządzenia i Akcesoria
Burgery z buraka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
Bułki
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
100 g mleka
-
600 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
30 g cukru
-
2 jajka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
½ - 1 łyżeczka soli
Burgery z buraka
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 ząbki czosnku
-
370 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
260 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
80 g mąki gryczanej (patrz wskazówka)
-
30 g siemienia lnianego brązowego
-
20 g pestek dyni
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 jajko roztrzepane
-
2 łyżki ziaren sezamu, białego
Sos jogurtowy
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
200 - 250 g jogurtu naturalnego gęstego
-
1 łyżka pasty tahini (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki soli
-
⅛ - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
12 liści sałaty
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
333.7 mg
Białko
11.9 g
Kalorie
1508.3 kJ /
360.3 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
50.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Buraczane klopsiki z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
1 godz. 30 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella
40 min
Seitan
1 godz. 45 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Placuszki wege z ciecierzycy
30 min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem
55 min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 godz. 15 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
2 godz. 50 min