Żurek z trawą cytrynową i wasabi
TM6 TM5

Żurek z trawą cytrynową i wasabi

3.9 (14 ocen)

Składniki

  • 10 - 15 g grzybów shiitake, suszonych, przekrojonych na pół
  • wrząca woda, do namoczenia grzybów
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, lekko rozbite tłuczkiem
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 4 jajka, dokładnie umyte
  • 300 g zakwasu na żurek, gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
    lub 1 - 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2212.5 kJ / 528.8 kcal
Białko
20.5 g
Węglowodany
77.9 g
Tłuszcz
16.4 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Błonnik
11.3 g
Sód
536.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy