Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Wolno gotowana zupa z warzyw korzeniowych (z osłoną noża miksującego) z pesto z orzechów nerkowca
TM6

Wolno gotowana zupa z warzyw korzeniowych (z osłoną noża miksującego) z pesto z orzechów nerkowca

3.9 (56 ocen)

Składniki

Pesto z orzechów nerkowca

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g orzechów nerkowca
    lub 60 g orzeszków piniowych
  • 30 g liści bazylii, świeżych
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szczypty soli

Zupa z warzyw korzeniowych

  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 150 g pora, tylko biała część, pokrojona w 1 cm plastry
  • 150 g selera, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wariant)
    lub 150 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1100 g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2185.1 kJ / 522.3 kcal
Białko
10.3 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcz
42.3 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
6 g
Sód
631 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy