Sałatka ryżowa z warzywami na parze, orientalnym dressingiem i jogurtowym dipem; Ciasteczka

Sałatka ryżowa z warzywami na parze, orientalnym dressingiem i jogurtowym dipem; Ciasteczka

4.3 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Ryż i warzywa na parze
  • wody
    1400 g
  • oliwy z oliwek
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • ryżu długoziarnistego
    200 g
  • rodzynek
    40 g
    40 g żurawiny, suszonej
  • różyczek kalafiora pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    400 g
    400 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
    300 g
    300 g cukinii, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
Ciasteczka
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    220 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    230 g
  • jajko
    1
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
    60 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • sody oczyszczonej
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Orientalny dressing
  • cebuli przekrojonej na pół
    70 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oliwy z oliwek
    60 g
  • wody
    70 g
  • soku z limonek, świeżo wyciśniętego
    45 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    10 g
  • curry, mielonego
    1 ½ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    1 ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 ½ łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ¾ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    2 - 3 szczypty
  • pieprzu cayenne, mielonego
    2 - 3 szczypty
  • soli
    1 łyżeczka
Jogurtowy dip
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
    100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu, (patrz wskazówka)
  • jogurtu greckiego
    100 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    15 g
  • skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek
    5 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1467.5 kcal / 6139.8 kJ
Białko 22.1 g
Tłuszcz 69.5 g
Węglowodany 193.9 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 34.6 g
Sód 1929.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...