
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka ryżowa z warzywami na parze, orientalnym dressingiem i jogurtowym dipem; Ciasteczka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Ryż i warzywa na parze
-
wody1400 g
-
oliwy z oliwek1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
ryżu długoziarnistego200 g
-
rodzynek40 g
-
różyczek kalafiora pokrojonych na 2-3 cm kawałki400 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki300 g
Ciasteczka
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki220 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego230 g
-
jajko1
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g
-
płatków owsianych górskich lub błyskawicznych60 g
-
proszku do pieczenia½ łyżeczki
-
sody oczyszczonej1 łyżeczka
-
soli½ łyżeczki
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
Orientalny dressing
-
cebuli przekrojonej na pół70 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oliwy z oliwek60 g
-
wody70 g
-
soku z limonek, świeżo wyciśniętego45 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego10 g
-
curry, mielonego1 ½ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego1 ½ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 ½ łyżeczki
-
kurkumy, suszonej, mielonej¾ łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego2 - 3 szczypty
-
pieprzu cayenne, mielonego2 - 3 szczypty
-
soli1 łyżeczka
Jogurtowy dip
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu100 g
-
jogurtu greckiego100 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego15 g
-
skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek5 g
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1467.5 kcal /
6139.8 kJ
Białko
22.1 g
Tłuszcz
69.5 g
Węglowodany
193.9 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
34.6 g
Sód
1929.3 mg