Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g sorgo
- 2200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 250 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- 150 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 - 10
g kolendry, świeżej, tylko liście
lub 5 - 10 g koperku, świeżego, tylko liście - 150 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 70 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry
- 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 20 g cebuli dymki, tylko zielonej części, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1001 kJ / 239 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 40 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 613 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Pikantny brokuł z kokosową posypką
35 min
Sałatka z grejpfrutem i szparagami
30 min
Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
40 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Quinoa z kurczakiem, groszkiem cukrowym i dressingiem mango
30 min
Sałatka z brokułu i awokado z siemieniem lnianym
45 min