
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
-
30
g tajskiej bazylii, świeżej tylko liście
lub 30 g bazylii, świeżej tylko liście - 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej obrana, bez twardych końców, pokrojona na 3 cm kawałki
-
10
g papryczek chili bird's eye, świeżych zielonych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 20 g zielonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki -
5
g korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
lub 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pasty z krewetek
- 50 g mleczka kokosowego
- 50 g sosu rybnego
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g oleju
-
150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
lub 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 2 cm kawałki - 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 80 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2 cm kawałki
- 10 g ziaren pieprzu zielonego (opcjonalnie)
- 6 liści limonki Kaffir, suszonych
- 150 g wody
- 150 g mleczka kokosowego w temp. pokojowej
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 361.4 kcal / 1512 kJ
- Białko
- 28.8 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
- Węglowodany
- 17.1 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Sód
- 1154.4 mg