
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
- skórka z 1 cytryny małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 60 g białego wina
- 650 g wody
- 150 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 250 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 500 kcal / 2093.5 kJ
- Białko
- 19 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 67.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Sód
- 538.3 mg