Risotto z boczniakami i szampanem

Risotto z boczniakami i szampanem

3.6 48 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w w 5 mm paski
  • 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g szampana
    300 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan, tartego plus dodatkowa ilość do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 480.9 mg
Białko 15.3 g
Kalorie 2687.9 kJ / 642.4 kcal
Tłuszcz 27.4 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Węglowodany 69.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...