
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g oleju
- 1 ząbek czosnku pokrojony w 1-2 mm plastry
- 150 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w 1 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
- ¼ zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 350 g wody
- 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 3 łyżki migdałów, w płatkach
-
50
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 50 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych i odciśniętych (patrz wskazówka) - kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 448 kcal / 1875.9 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 42 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 649.4 mg