Dal z kurczakiem i szpinakiem

Dal z kurczakiem i szpinakiem

4.1 199 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • oleju
    15 g
  • ząbek czosnku pokrojony w 1-2 mm plastry
    1
  • fileta z piersi kurczaka pokrojonego w 1 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
    150 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ½ łyżeczki
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
    10 g
  • zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ¼
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    100 g
  • wody
    350 g
  • soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • migdałów, w płatkach
    3 łyżki
  • liści szpinaku baby, świeżych
    50 g
    50 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych (patrz wskazówka)
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448 kcal / 1875.9 kJ
Białko 34 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 8.9 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Sód 649.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...