Zapiekanka warzywna z serem feta

Zapiekanka warzywna z serem feta

4.0 440 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Dressing cytrynowy z chili
  • 3 kawałki skórki z cytryny (ok. 1 x 5 cm każdy), ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ - 1 papryczka chili, długa bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Zapiekanka warzywna z serem feta
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 300 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 pieczarki pokrojone w 1-2 mm plastry
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 70 g sera feta pokruszonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 280 kcal / 1170 kJ
Białko 7.4 g
Tłuszcz 10.5 g
Węglowodany 41 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 3.1 g
Sód 375.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...