
Wersje kompatybilne
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cytrynowy sos holenderski
- 15 g wody
- 30 g soku z cytryny
- 225 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka (rozm. L)
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Łosoś, szparagi i ryż
-
30
g liści kolendry, świeżych
lub 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście - skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 285 g ryżu jaśminowego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, mielonego
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia łososia
-
340
g zielonych szparagów bez twardych końcówek
lub 340 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki - 450 g filetów z łososia, świeżych bez skóry (ok. 3 cm grubości)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- pieprz czarny, mielony do oprószenia łososia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 903 kcal / 3778 kJ
- Białko
- 33 g
- Tłuszcz
- 58 g
- Węglowodany
- 62 g
- Błonnik
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 32 g
- Sód
- 672 mg