Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem

Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem

4.2 207 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Cytrynowy sos holenderski
  • wody
    15 g
  • soku z cytryny
    30 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    225 g
  • żółtka (rozm. L)
    4
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Łosoś, szparagi i ryż
  • liści kolendry, świeżych
    30 g
    30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • ryżu jaśminowego
    285 g
  • wody
    1000 g
  • cebuli suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • czosnku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia łososia
    ½ łyżeczki
  • zielonych szparagów bez twardych końcówek
    340 g
    340 g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • filetów z łososia, świeżych bez skóry (ok. 3 cm grubości)
    450 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia łososia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 903 kcal / 3778 kJ
Białko 33 g
Tłuszcz 58 g
Węglowodany 62 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 32 g
Sód 672 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...