Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

4.5 322 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • cukinii małej, ze skórką
    200 g
  • marchewki
    350 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 - 100 g
  • ząbek czosnku
    1
  • masła
    30 g
    30 g oliwy z oliwek
  • wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
    450 g
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
    500 g
  • sól do oprószenia
  • śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
    20 g
Sos musztardowy
  • śmietany UHT, 18% tłuszczu
    50 g
    50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu, (patrz wskazówka)
  • musztardy
    1 łyżka
  • soli
    1 - 2 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    3 - 4 gałązki
  • żółtko (opcjonalnie)
    1
  • estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359.3 kcal / 1503.4 kJ
Białko 33.3 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 23.4 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 471.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...