
Wersje kompatybilne
Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cukinii małej, ze skórką
- 350 g marchewki
- 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
-
30
g masła
lub 30 g oliwy z oliwek - 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 450 g warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
- sól do oprószenia
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Sos musztardowy
-
50
g śmietany UHT, 18% tłuszczu
lub 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) - 1 łyżka musztardy
- 1 - 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 359.3 kcal / 1503.4 kJ
- Białko
- 33.3 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Węglowodany
- 23.4 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 471.9 mg