Wersje kompatybilne
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g oliwy z oliwek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 - 2 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie)
- 300 g różyczek brokułu
- 250 g wody
- 4 filety z pstrąga, świeże, bez skóry i ości (ok. 150 g każdy, patrz wskazówka)
- 3 - 5 szczypt pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
-
30
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 30 g śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1336.8 kJ / 319.3 kcal
- Białko
- 31.8 g
- Węglowodany
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 138.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie na parze cukinii (200-500 g)
20 Min
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 Std.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
40min
Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)
35min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Ryba na parze z zielonym purée
50min
Ryba z sosem pomidorowym
30min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 Std.