Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

4.7 1.7K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

  • 200 g sera cheddar pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 170 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 700 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g białego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. bazylii, oregano, tymianku, koperku)
  • 40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne
  • 400 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 500 g mleka
  • 60 g mąki pszennej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 638.2 mg
Białko 33.8 g
Kalorie 2087.5 kJ / 498.9 kcal
Tłuszcz 25 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Węglowodany 33.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...