Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu penne lub innego makaronu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 150 g cukinii, pokrojonej w 0,5 cm półplastry
- 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 30 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 - 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 70 g liści szpinaku baby, świeżych
-
50
g rukoli (opcjonalnie)
lub 50 g rukwi wodnej, tylko liście (opcjonalnie) - ser parmezan, tarty, do podania
- pieprz czarny, świeżo mielony, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3199.8 kJ / 764.3 kcal
- Białko
- 36.8 g
- Węglowodany
- 81.3 g
- Tłuszcz
- 33.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1007.8 mg
Alternatywne przepisy
Krewetki w sosie maślanym
25 min
Makaron orzo z łososiem i szpinakiem
45 min
Risotto z krewetkami
45 min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 min
Tagliatelle z krewetkami
30 min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25 min
Farfalle z łososiem i pesto
45 min
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Makaron z krewetkami i cukinią
40 min
Sałatka z krewetek i chrupiących warzyw
45 min
Zupa krem z krewetkami
1 godz.