Makaron z krewetkami i szpinakiem

Makaron z krewetkami i szpinakiem

4.6 1.2K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 1400 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu penne lub innego makaronu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g cukinii pokrojonej w 0,5 cm półplastry
  • 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 - 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 70 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 50 g rukoli (opcjonalnie)
    50 g rukwi wodnej, tylko liście
  • ser parmezan, tarty do podania
  • pieprz czarny, świeżo mielony do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1007.8 mg
Białko 36.8 g
Kalorie 3199.8 kJ / 764.3 kcal
Tłuszcz 33.3 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Węglowodany 81.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...