
Wersje kompatybilne
Pulpety z indyka i warzywa na parze w sosie musztardowo-pieczarkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g pieczarek przekrojonych na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 30 g musztardy
- 20 g miodu
- 400 - 500 g batatów pokrojonych na kawałki
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 587 kcal / 2458 kJ
- Białko
- 37 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Węglowodany
- 43 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Sód
- 1276 mg