
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 250 g krewetek surowych, nieobranych
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 50 g oliwy z oliwek
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 60 g ryżu basmati
- 500 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
- 300 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, halibuta, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- pieczywo do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 295.9 kcal / 1238.1 kJ
- Białko
- 27.8 g
- Tłuszcz
- 11.7 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Sód
- 521.2 mg