Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 300 g wody
- 1500 g małży, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 1 szczypta soli
- 100 g białego wina, wytrawnego
-
100
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) -
150
g sera roquefort, pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera gorgonzola, łagodnego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2404.7 kJ / 574.8 kcal
- Białko
- 64.1 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 2986.4 mg
Alternatywne przepisy
Kanapki z tatarem z łososia i kremem z awokado
20min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Tacos z krewetkami i ananasem
50min
Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
1h 25min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 godz. 15 min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 godz.
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i wędzonym łososiem
40min
Koktajl z krewetek
45min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50min
Tatar z łososia
10min
Tatar
45min