Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 300 g wody
- 1500 g małży, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 1 szczypta soli
- 100 g białego wina, wytrawnego
-
100
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) -
150
g sera roquefort, pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera gorgonzola, łagodnego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2404.7 kJ / 574.8 kcal
- Białko
- 64.1 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 2986.4 mg
Alternatywne przepisy
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1h 20min
Koktajl z krewetek
45min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45min
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Risotto z owocami morza
1h 5min
Risotto z krewetkami
45min
Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
1h 25min
Tatar
45min