Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
TM6 TM5

Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

4.3 (65 ocen)

Składniki

Sos chimichurri

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 30 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Stek i młode ziemniaki

  • 1000 g steków z polędwicy wołowej, o grubości 3 cm
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2897.5 kJ / 692.5 kcal
Białko
36.2 g
Węglowodany
24.1 g
Tłuszcz
49.9 g
Tłuszcz nasycony
13.5 g
Błonnik
3.9 g
Sód
681.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy