Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

4.4 70 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Sos chimichurri
  • ząbki czosnku
    2
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    50 g
  • kolendry, świeżej
    10 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
  • oregano, suszonego
    1 łyżka
  • oliwy z oliwek, extra virgin
    100 g
  • białego octu winnego
    30 g
  • suszonych płatków chili
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 30 g
Stek i młode ziemniaki
  • steków z polędwicy wołowej o grubości 3 cm
    1000 g
  • wody
    500 g
  • ziemniaków, młodych nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
    700 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oliwy z oliwek
    4 łyżki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • pieprzu cayenne, mielonego
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 692.5 kcal / 2897.5 kJ
Białko 36.2 g
Tłuszcz 49.9 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 13.5 g
Sód 681.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...