Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g kolendry, świeżej
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 30 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Stek i młode ziemniaki
- 1000 g steków z polędwicy wołowej, o grubości 3 cm
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2897.5 kJ / 692.5 kcal
- Białko
- 36.2 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 49.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 681.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 Std. 20 Min
Kofty z wołowiny i fety
2h 30min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 Std. 15 Min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 20 min
Wołowina teriyaki z ryżem
1 Std. 50 Min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 Std. 15 Min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Steki panierowane w pieprzu
20min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 Std.
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 Std. 20 Min