Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

4.3 75 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Sos chimichurri
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 30 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Stek i młode ziemniaki
  • 1000 g steków z polędwicy wołowej o grubości 3 cm
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 692.5 kcal / 2897.5 kJ
Białko 36.2 g
Tłuszcz 49.9 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 13.5 g
Sód 681.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...