![Omułki i małże sercówki w sosie porowym Omułki i małże sercówki w sosie porowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/33841c6a-d49d-4b37-9bb0-56e90dc21c64/Derivates/a1a57639-ee8c-4118-bb56-e10cee6a9f9c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g masła
- 700 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 800 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 500 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
- bagietka, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108.8 kJ / 264.8 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 748.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ravioli z krewetkami
1hod. 40min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50min
Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami
1h 50 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1 Std. 10 Min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka
1 Std.
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 Min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 Std.
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1 Std.
Zupa krem z krewetkami
1 Std.
Risotto z owocami morza
1h 5min
Tatar
45 Min